Vecka 21

Den här veckan blir det tyvärr inga bilder eftersom jag är uppe i Västerbotten och har kameran hemma. Men men..Mamma har känt första sparken nu, har även själv sett hur han sparkar utanpå magen, blir som en liten uppbulle när han sparkar hihi :) Fått riktigt hårda sparkar på blåsan och det är inte alltför mysigt eftersom jag blir kissnödig direkt då...Magen växer och frodas känns som varje dag man vaknar upp är den större...även börja se när jag ligger ner var han ligger i magen eftersom ena sidan av magen är mera uppåt och hård.

Testa lyssna efter hjärtat med pappas stetoskop (stavas?) och hitta ett svagt hjärtljud så man hörde inge bra, men han lyckades iaf flera gånger träffa stetoskopet och då small det bra i öronen haha...Han tyckte säkerligen den var kall eftersom den är fruktansvärt kall :)



Uträkning utgår från dagens datum: Mån 2 mar 2009.
Din graviditet startade Sön 12 okt 2008.
Din menscykel är ca 29 dagar
Du blev gravid ungefär Sön 26 okt 2008 (ägglossningen).

Du är på dag 142 av 280. (50,7%).
Du är i vecka 21.
Du har gått 20 fulla veckor och 1 full dag (v20+1).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Lör 18 jul 2009
Du har 138 dagar kvar till beräknad förlossning.



Bebisen:

Nu är barnet ca 24-26 cm långt och cirka 380-420 gram tungt, vikt ökar nu med ca 70 g om dagen. Det har fortfarande gott om plats att röra sig fritt i din livmoder och kan sparka högt upp pch långt ner. Ibland kanske du inte känner något alls och då sparkar bebisen säkerligen in mot ryggen på dig. Födelsedatum kan fastslås med en veckas felmarginal åt vart håll mot bakgrund av huvudets storlek, som är cirka 5 cm i diameter.
Barnet kan suga på tummen eller fingrarna, kan knäppa händerna och kan skaka hand med sig själv. Han eller hon kan känna smaken av bittert och sött- om man sätter till ett bittert ämne till fostervattnet slutar fostret att svälja men om man sätter till ett sött ämne sväljer det fortare än i vanliga fall. Kan reagera på starkt ljus och ljud men också på behaglig musik. Spela gärna låtar om och om igen så lär sig barnet att känna igen de låtarna. Börja prata med barnet.

Mamman:
Barnet växer och du känner dagligen fosterrörelser som blir allt starkare.
Livmodern tar allt mer utrymme i anspråk och pressar undan den blivande mammans inre organ. Kanske får du av och till halsbränna och sura uppstötningar. Mjölkkörtlarna i brösten har mognat de senaste veckorna och blodådrorna blir tydligare. En del kvinnor upptäcker att det redan under graviditeten kan komma lite mjölk från brösten? Det är den första, mycket innehållsrika och feta mjölken som kallas för råmjölk eller kolostrum. Den är ur näringssynpunkt viktig för barnet när det ammas de första gångerna, innan den riktiga mjölkproduktionen tagit fart. Det är helt normalt att brösten kan läcka lite mjölk redan nu. Det har ingen betydelse för hur din amning och mjölkbildning senare kommer att fungera. Själva bröstvårtorna påverkas av graviditetens hormoner och blir något större och mörkare. Körtlarna på vårtgården blir också mer markanta där de sticker upp lite ovanför ytan.


Kommentarer



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback